Speciale programma's
Binnen huisartsenpraktijk De Doc hebben we, in samenwerking met partners in de buurt, verschillende programma’s en spreekuren georganiseerd om de zorg voor bepaalde groepen patiënten beter te kunnen organiseren. Het betreft hierbij specifieke programma’s rond een aantal (chronische) aandoeningen en de zorg voor kwetsbare ouderen. Daarnaast organiseren wij verschillende bijzondere spreekuren, en spreekuren op bijzondere locaties.
Omdat wij een constante bijdrage willen leveren aan de verbetering van de gezondheid in Den Haag centrum, Rivierenbuurt en Stationsbuurt hebben we regelmatig overleg met partners vanuit zorg- en welzijn over aanpassing en uitbreiding van onze programma’s. Binnen Stichting Nieuw Centrum maakt De Doc huisartsen deel uit van een netwerk van eerstelijns zorgverleners wat zorgprogramma’s ontwikkelt en uitvoert.
Speciale programma's
Diabetes Mellitus (suikerziekte) is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen type 1 en type 2. De meeste mensen hebben diabetes type 2, ook wel ouderdomssuiker genoemd. Hierbij maakt het lichaam onvoldoende insuline aan. Behandeling met medicatie en aandacht voor voeding en beweging zijn van belang om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Zowel een te lage, als een te hoge bloedsuiker kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Problemen met de ogen, voeten en bloedvaten kunnen hierdoor voorkomen.
Diabetes zorg binnen De Doc
Binnen de praktijk worden patiënten met diabetes 4 keer per jaar uitgenodigd voor controle. Deze controle’s worden uitgevoerd door de praktijkondersteuner somatiek. Zij stemt hierover af met de huisarts. Voorafgaand aan de controle krijgt u een bief thuis om bloed te laten prikken. Tijdens de controle wordt besproken hoe het de afgelopen periode is gegaan en worden de bloedwaarden besproken. Er wordt gekeken naar uw voedingspatroon en leefstijl en zo nodig wordt de medicatie bijgesteld. Daarnaast wordt er jaarlijks een voetcontrole gedaan. Iedere twee jaar wordt er een foto van de ogen gemaakt.
Met de praktijkondersteuner stelt u samen doelen om gezond te blijven. Zij geeft u tips en adviezen die u in het dagelijks leven kunt toepassen.
In Nederland hebben circa 600.000 mensen COPD. COPD komt op de 6e plaats van ziektes die de hoogste sterfte in Nederland veroorzaken. Bij COPD zijn uw longen beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD. Er zijn ook andere oorzaken.
Bent u 40 jaar of ouder en hoest u regelmatig of bent u snel buiten adem? Rookt u bovendien? U kunt met uw huisarts bespreken of u misschien COPD heeft. De diagnose wordt gesteld door een longfunctieonderzoek op de huisartspraktijk.
COPD zorg binnen De Doc
Wij behandelen patiënten met COPD in teamverband. De huisarts, de praktijkondersteuner, maar ook de fysiotherapeut en diëtist kunnen hier een rol bij spelen. Op de huisartspraktijk worden ook cursussen voor stoppen met roken georganiseerd.
Uiteindelijk beslist u zelf aan welke doelen u met de zorgverleners wilt werken. Dit legt u samen vast in uw zorgplan.
Hart- en vaatziekten komen steeds meer voor in Nederland. De bekendste voorbeelden hiervan zijn hartinfarct, angina pectoris (pijn op de borst) en beroerte.
Er zijn verschillende risicofactoren die het ontstaan van hart- en vaatziekten beïnvloeden: Roken, diabetes, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging. Daarnaast spelen er familiaire factoren een rol.
Zorg voor hart- en vaatziekten binnen De Doc
Binnen de praktijk vinden we het voorkomen van hart- en vaatziekten van groot belang. Hierbij maken we onderscheid tussen mensen die reeds een hart- of vaatziekte hebben doorgemaakt. En mensen met een verhoogd risico.
Samen met de praktijkondersteuner maakt u een plan met uw persoonlijke doelen om aan te werken. Om de voortgang te bewaken wordt er regelmatig bloedonderzoek gedaan en wordt uw bloeddruk gemeten.
Meer dan 20% van de Nederlanders heeft eens in zijn leven te maken gehad met angst en/of een depressie. De Doc Huisartsen en hun POH’s GGZ zijn getraind door het Trimbos instituut in de aanpak van angst en depressie. Dit resulteert in eerdere herkenning en betere behandeling van angst en depressie.
Waarom licht?
Licht is van groot belang voor goed functioneren van het lichaam. (Gebrek aan) licht is van invloed op onder meer de biologische klok en stoffen in het lijf (melatonine en serotonine). Wanneer de verhouding tussen deze stoffen verstoord is geraakt kunnen er klachten optreden als somberheid, vermoeidheid, slaapproblemen en verminderde eetlust. Deze klachten treden nogal eens op in het winterseizoen (door o.a. een gebrek aan daglicht). Het kan zijn dat u een winterdepressie ontwikkelt.
Hoe werkt lichttherapie?
Chronobiologische lichttherapie is een vorm van therapie waarbij u gedurende 30 minuten voor tenminste 5 dagen achtereen wordt blootgesteld aan specifiek licht d.m.v. een speciale lamp. Het licht zorgt ervoor dat er een reset plaats vindt van de ritmes en melatonine-serotonine verhouding in uw lijf. Dit zorgt er vervolgens voor dat winterdepressieklachten zullen verdwijnen. Dit effect is wetenschappelijk bewezen. Lichttherapie maakt onderdeel uit van de therapie van onze POH-GGZ.
Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuiswonen. Ook bij toenemende kwetsbaarheid. Binnen De Doc huisartsen streven we er naar om, samen met de oudere, zijn mantelzorgers en andere zorgverleners, een situatie te creëren die dit mogelijk maakt.
Binnen een vast team met huisartsen, (praktijk) verpleegkundigen, ouderenconsulent, apotheker en specialist ouderengeneeskunde slagen we er in de zorg voor kwetsbare ouderen in de thuissituatie te optimaliseren en de kwaliteit van leven te bewaken.
Speciale spreekuren
Bent u ingeschreven in onze praktijk dan kunt u met vragen en advies rondom seksuele (on)gezondheid terecht op ons spreekuur seksuele gezondheid.
Bent u bang een soa te hebben? Heeft u klachten die kunnen wijzen op een soa? Heeft u van een bedpartner gehoord dat deze een soa heeft? Heeft u een nieuwe relatie en vragen over uw seksuele gezondheid? Maak dan een afspraak voor het spreekuur. Verpleegkundig sepcialist Geertien Kreek en Marije Berkel doen binnen de praktijk het spreekuur Zij zijn hiervoor speciaal opgeleid en houden dit spreekuur onder supervisie van huisarts N. Stevens.
Het consult duurt ongeveer 20 minuten en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Eventuele laboratoriumonderzoeken gaan wel van het eigen risico af.
Op donderdagochtend is op de Boomsluiterskade 299 een medewerker van de helpdesk geldzaken aanwezig. U kunt hier terecht met alle vragen over geld en inzicht in uw financiële situatie: Misschien wil je meer geld overhouden en sparen. Of weet je niet of je wel de juiste toeslagen ontvangt. En wat nu als er iets verandert in je leven? Want dan veranderen mogelijk ook je inkomsten en uitgaven. Denk aan verhuizen, het krijgen van een kind, een scheiding of ontslag. Heb je hier vragen over? De helpdesk geldzaken helpt u graag!
De helpdesk is op donderdag op afspraak aanwezig van 9.00 tot 13.00. Tussen 13.00 en 14.00 kunt u vrij binnenlopen.
Kom naar de Helpdesk Geldzaken:
- Voor al je vragen over geld
- Bespaar direct
- Snel inzicht in inkomsten en uitgaven
- Gratis hulp
- Loop binnen of maak een afspraak
Iedere week is er een beweegspreekuur. Tijdens dit spreekuur ontvangen huisarts en fysiotherapeut gezamenlijk patiënten met klachten van het bewegingsapparaat. Het gaat hierbij bij voorbeeld om klachten van de rug, knie, schouder en sportblessures. Door de samenwerking tussen huisarts en fysiotherapeut kan sneller een diagnose worden gesteld. Tijdens het spreekuur ontvangt u adviezen en er kan snel gestart worden met een passende behandeling.
Aan het spreekuur wordt afwisselend deelgenomen door fysiotherapeuten van de volgende praktijken:
Kleine chirurgie
Een vasectomie is een sterilisatie voor mannen.
Het is een zogenaamde kleine chirurgische ingreep die door een ervaren (huis)arts kan worden uitgevoerd, gewoon in de huisartspraktijk.
Hierbij wordt de zaadleider doorgenomen aan beide kanten waardoor de man onvruchtbaar wordt en dus geen kinderen meer kan verwekken.
De ingreep valt buiten de basiszorg. Dit betekent dat de kosten, net als andere anticonceptie, niet vergoed worden door de zorgverzekeraar.
U betaald dit dan dus zelf.
Wat de ingreep inhoudt en welke risico’s er aan verbonden zijn wordt besproken door uw arts.
Bij de Doc kan dit op woensdagochtend ingepland worden, de ingreep duurt ongeveer 30-45 minuten.
Interesse? vraag ernaar bij uw huisarts.
De kosten van de ingreep zijn €300,- en kan per pin betaald worden bij de receptie
(voor de vruchtbaarheidscontrole na de ingreep wordt zaad naar een extern lab opgestuurd en deze brengt nog kosten in rekening, geschat €40-50)
Samenwerking
Huisartsenpraktijk De Doc is een samenwerking aangegaan met stichting Kompassie. De huisartsen uit onze praktijk zijn het eerste aanspreekpunt voor iedereen met vragen of klachten die zijn of haar gezondheid betreffen. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn, maar ook klachten van psychische aard. In het laatste geval zal uw huisarts zo nodig doorverwijzen naar een specialist. Maar juist in een vroeg stadium, als uw psychische klachten en bijkomende problemen nog te overzien lijken te zijn, kan Kompassie ondersteuning bieden.
Over Kompassie
Kompassie is het stedelijke onafhankelijke steunpunt voor mentale gezondheid, voor Haagse burgers met een psychische kwetsbaarheid én hun naasten. Anno 2020 zijn er zo’n 70 ervaringsdeskundige vrijwilligers verbonden aan Kompassie, zij worden in hun werkzaamheden ondersteund door een klein team van beroepskrachten. Kompassie geeft aanvullende zorg vanuit het perspectief van de cliënt, en behartigt de belangen van zowel de individuele bezoekers als de volledige GGz doelgroep.
De geboden ondersteuning is gratis en het is niet nodig om een afspraak te maken.
Wat biedt het steunpunt van Kompassie?
- Emotionele ondersteuning (een luisterend oor);
- Ondersteuning bij het ordenen van(financiële) administratie en bij regelzaken op het gebied van wonen, participatie, inkomen of een WMO-aanvraag;
- Contact met lotgenoten;
- Informatie over behandeling, zorg en welzijn;
- Bemiddeling en doorverwijzing;
- Coaching bij het vinden en behouden van zinvolle dagbesteding;
- Ondersteuning bij het opstellen van een Crisiskaart;
- Ondersteuning van mantelzorgers GGz.
Preventieve werking
Kompassie heeft door de jaren heen ervaren dat psychische klachten veel invloed kunnen hebben op andere levensgebieden. Mensen raken door hun psychische problemen bijvoorbeeld hun werk of relatie kwijt, moeten rond zien te komen van minder inkomen, verliezen het overzicht over hun administratie, ervaren moeilijkheden in het contact met familie en naasten etc. Door al in een vroeg stadium in contact te komen met mensen met (beginnende) psychische klachten, kan Kompassie voorkomen dat problemen zich opstapelen. Alleen al het luisterend oor, dat wordt geboden door ervaringsdeskundige vrijwilligers die als geen ander begrijpen wat hun lotgenoot doormaakt, kan verlichting geven. Zo ontstaat er ruimte om stap voor stap de problemen aan te pakken, met steun van een vrijwilliger.
Wat levert het u op?
- Praktische problemen, die uw gezondheid belemmeren, worden bijtijds aangepakt.
- De kans op (grotere) psychische problemen in de toekomst wordt beperkt.
- Uw huisarts kan meer tijd en aandacht besteden aan de medische behandeling van uw lichamelijke en psychische klachten.
- Factoren die uw lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen belemmeren, maar niet door uw huisarts zijn op te lossen (bv. schuldenproblematiek) worden door Kompassie aangepakt. Hierdoor zal de behandeling door uw huisarts meer kans van slagen en sneller effect hebben.
Aanmelden
Wilt u een afspraak maken of eerst meer informatie over de mogelijke ondersteuning door Kompassie? Neem dan rechtstreeks contact op met Ronald Bakker, begeleider steunpunt, via r.bakker@kompassie.nl of 06 – 42 91 30 73
Op de locatie Boomsluiterskade werkt De Doc samen met Pluhz om waar mogelijk de specialistische zorg in Den Haag laagdrempeliger toegankelijk te maken.
Wekelijks houden radiologen en gynaecologen spreekuur op de locatie Boomsluiterskade. Ook zijn er spreekuren van de KNO arts.
Op drie maandagen in de maand is de podotherapeut van Voetencentrum Wender aanwezig op de Boomsluiterskade 299. De podotherapeut is expert op het gebied van de voet en alles wat daarmee te maken heeft. De podotherapeut helpt om gemakkelijker of beter te bewegen. De focus ligt daarbij voornamelijk op het lopen en staan, waarbij klachten in de voeten, knieën, heupen en lage rug onderzocht en behandeld kunnen worden. Bij een behandeling van de podotherapeut valt te denken aan op maat gemaakte podotherapeutische zolen, (medical) taping, schoenadviezen, (kracht)trainingsadviezen, ortheses en meer.
Daarnaast vervult de podotherapeut een rol bij de behandeling van mensen met chronische ziektebeelden zoals diabetes en reuma. De podotherapeut heeft als hoofddoel om voetwonden bij mensen met diabetes te voorkomen. De podotherapeut gaat op zoek naar de oorzaak van druk en wrijving en probeert deze zoveel mogelijk weg te nemen. Dit doet de podotherapeut door met behulp van advies op het gebied van schoenen en zelfzorg, podotherapeutische zolen, maar ook door nauw samen te werken met medisch pedicures, diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners.
Meer informatie over podotherapie vindt u op https://podotherapeut.nl.
Iedere donderdag is David van Wilgenburg, buurtsportcoach in de Staations-Rivierenbuurt aanwezig op de Doc.
De Buurtsportcoach staat klaar voor alle bewoners van de Rivierenbuurt en de Stationsbuurt. Door middel van persoonlijk advies en individuele begeleiding helpt de Buurtsportcoach je bij het vinden van een passende beweegactiviteit. Zo kan je op een fijne en laagdrempelige manier kennis maken met diverse sport- en beweegactiviteiten in de buurt. De coaching is geheel kosteloos en is voor alle volwassen bewoners.
Voor sport- en beweegadvies op maat kan je jezelf makkelijk aanmelden via de email. Buurtsportcoach David neemt dan zo snel mogelijk contact met jou op om een afspraak in te plannen voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek zal plaatsvinden op een locatie bij jou in de buurt
Kijk hier voor meer informatie over de buurtsportcoach.
Op de Doc is een leefstijlcoach aanwezig om te ondersteunen bij het verbeteren van uw leefstijl.
Iedereen wil gezond zijn. Maar gezond blijven is een uitdaging. Een leefstijlcoach helpt je om te onderzoeken wat voor jou haalbare stappen zijn. Hierbij wordt gekeken naar voeding en beweging, maar ook naar stress, ontspanning en slaap. Dit leidt tot meer energie, een gezonder lichaam en meer zelfvertrouwen. Ook kan soms het gebruik van medicatie worden verminderd, of zelfs helemaal worden gestopt. Met een verbeterde leefstijl zit je lekkerder in je vel!
Vanuit de zorgverzekering vergoedt alleen leefstijlprogramma’s in groepsverband waarbij breed wordt gekeken naar alles wat van invloed is op iemands leefstijl. Deze programma’s heten daarom “Gecombineerde Leefstijl Interventie”. Op de Doc wordt de leefstijlinterventies Samen Sportief in Beweging (SSiB) en Coaching Op Leefstijl (COOL) aangeboden.
Wilt u meer weten over de programma’s en alternatieven? Op de Doc wordt ongeveer 4x per jaar een leefstijlbijeenkomst georganiseerd. U kunt hier vrijblijvend naar toe om meer te leren over de voordelen van een gezonde leefstijl en de mogelijkheden in de wijk. Vraag op de praktijk wanneer er weer een bijeenkomst gepland wordt of laat u hiervoor op de lijst van geïnteresseerden zetten.
Liever individueel?
Individuele leefstijl coaching wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Mocht u hier toch meer over willen weten kijk dan op de site van Peak Missions.
U kunt ook naar onderdelen van uw leefstijl kijken. Een diëtiste kan u helpen uw voeding te optimaliseren. Met de buurtsportcoach kunt u onderzoeken welke sportactiviteiten bij u passen.
Sinefuma is DE organisatie in Nederland die mensen begeleid bij het stoppen met roken.
Veel mensen willen wel stoppen met roken, maar dit blijkt niet altijd gemakkelijk. Sinefuma biedt op de locatie van de Doc groepsbegeleiding om te stoppen met roken. Ook individuele begeleiding behoort tot de mogelijkheden. De begeleiding wordt 1x per jaar volledig vergoed door de zorgverzekeraar.
Wilt u meer informatie, kijk dan op de website rookvrijookjij.nl
Aanmelden voor de groepstrainingen op de Doc kan hier
Huisartsenpraktijk De Doc en Haanstra werken binnen Stichting Nieuw centrum samen met andere eerstelijns partijen in de wijk. Binnen deze samenwerking hebben zij afspraken gemaakt over de behandeling van patiënten met verschillende aandoeningen. Deze afspraken zijn beschreven binnen verschillende zorgprogramma’s en worden regelmatig geëvalueerd.
Door deze intensieve samenwerking zijn de contacten erg goed. Hiermee zijn er ook korte lijnen voor overleg en afstemming als dat nodig is.
Bij Stichting Nieuw Centrum zijn de volgende praktijken aangesloten:
- De Doc huisartsen
- Apotheek De Volharding
- Blessure Behandeling en Preventie (fysiotherapie)
- Fysiofit (fysiotherapie)
- Fysiotherapie Hollands Spoor (fysiotherapie)
- Praktijk 28 (mensendieck)
- Van Nes (psychologie)
- Gezond leven diëtisten (diëtiek)